Събития: КАКВО ЛИ НЕ

ХАЙДЕ НА BBQ!

Не начин на приготвяне, а церемония за ценители!

25.11.2011

Скарата заема челно място сред кулинарните удоволствия при любителите на отдиха на открито.
Това е не само начин да се приготви месо, риба или зеленчуци, това е ритуал със свои правила, традиции и особености, където наред с резултата е важен и самия процес.
Може да приготвим скара от сурово месо, без предварителна обработка, а може и предварително мариновано. Да не забравяме, че използването на марина изисква време, от няколко часа до няколко дни.
За приготвянето на месото може да се използва и електрическа скара, и на пропан бутан, но класика си остава скара на дървени въглища. Именно въглищата, а не огънят, дават неповторимия вкус на приготвената храна. Оптималното растояние от въглищата до месото е 3-5 см., в зависимост от тяхната температура.
За въглищата, ако не използваме готови, а имаме възможност да си набавим дърва, най-подходящи за целта са бук, дъб и акация, т.е. широколистни видове. Този тип дървесина при изгарянето си дими по-малко, а жарта «държи» по-дълго.
Месото, което сме решили да печем на скара, трябва да е прясно, сочно и от младо животно. За да получим добър резултат е хубаво да се придържаме към някои основни правила:
        • Добре е да избягваме приготвянето на скара на замразено месо.
        • Старите кулинарни книги препоръчват да не се приготвя скара от току що убито животно. Кръвта трабва да е изтекла, а месото да отлежи няколко часа. За дивеча – няколко дни.
         • Точно обратното важи за рибата на скара. Тук правилото е колкото по прясна – токова по-добре.
         • Ако все пак месото ни е замразено, по-добре да го размразим напълно и му дадем време преди да го хвърлим на скарата.
         • Скарата трябва да се намаже с мазнина и да се нагрее достатъчно. Високата температура стяга порите на месото и запазва соковете в него.
         • Ако приготвяме пиле, може да го поливаме от време на време с мазнина. Същото важи и за по-сухите меса, които може да завием с тънки резанчета бекон.
         • За аромат и сочност може да намажем леко с краве масло месото след като го свалим от скарата.

         • По-дебелите парчета е необходимо в началото да се пекат при по-висока температура и да се продължи при по-ниска, като се повдигне скарата малко по-високо.
         • Приготвеното месо е най-вкусно веднага, след допълнителна термична обработка то губи специфичния си вкус.
След приключване на готвенето е хубаво да оставим скарата за няколко минути върху жарта. Така тя ще обгори и няма да останат малки парченца от месото по нея.
Времето за приготвяне на различните продукти е различно. За бекон е достатъчно 3 мин. само от едната страна, черен дроб – 3-5 мин, за кюфтета и кебапчета – 5-10 мин., свински пължоли – 10-15 мин.
И да не забравяме, че най-важната «подправка» за скарата е студената бира през лете и червеното вино зиме.