Автор: gigik, дата 24.11.2011

Кападокия

Кападокия

15 Ноември 2011 - 17 Ноември 2011

Много силно раннохристиянско място

Статистика
  • Видян: (4635)
    Етапи: (2)
    Снимки: (12)
    Обекти: (0)

Кападокия » Етапи

1

първи етап » Долината ихлара и подземния град

15 Ноември 2011, Турция
От 14 до 18 декември бях командировка в Кападокия (област в централната част на Анадола). Надморската височине е около 1000м и по това време на годината е доста студеничко. Хотелът – Dedemir, според мене – подходящ единствено за бизнес-срещи, не и за екскурзии. В Goreme има много по-интересни хотели в скалите.
Бях се свързала с туристически агенции, които организираха екскурзии. Ето им адреса: ilker@nitrotour.com

Първата беше: IHLARA VALLEY
Идват с бусче и те взимат от хотела. Цената е 35 евро, включва и обяд.
Първо посетихме един от многото подземни градове, изградени от християните, за да се грият от завоевателите. Различните нива (етажи) са свързани с тунели, които в случай на нужда са могли да бъдат отваряни или затваряни. Много интересно място. Входът се намера в едно анадолско село, доста мръсно и разхвърляно. Недалеч от входа се намира и една стара църква, за която за мое съжаление не успях да разбера подробности.
Втората спирка беше – долината Ихлара. Долина, дълга 17 километра (ние обходихме 3.5), в която се намират скални жилища и църкви. Силно място. Има църкви с добре запазени стенописи. След като обядвахме в едно ресторантче в Белисирма, бусчето ни отведе до Селиме. Там, по стръмни и доста страшни пътечки може да се разгледат много скални църкви и т.нар. Selime cathedral.
2

втори етап » Гореме

17 Ноември 2011, Турция
Втората екскурзия беше по-впечатляваща, може би защото екскурзоводът знаеше наизуст всяка дума от библията и разказваше подробности за сцените, изографисани в църквите и живота на различни светии. Евала на турците на какво са способни, за да развиват туризъм.
Автобусът първо спря на едно място с много красив изглед към долина със скални църкви и жилища. Uçhisar (panoramic views of the Uchisar Castle)• Следващата спирка беше с изглед към Гореме – скрития град. Esentepe (Göreme Panoramic View)•
С нетърпение очаквах основната част – посещението на църквите в Гореме - Göreme Open Air Museum• Много, много силно раннохристиянско място със запазени църкви и стенописи от X-XI век. Тайно снимах (разбира се – без светкавица) тези на Св. Георги Победоносец, който е роден в Кападокия.
« предишен етап следващ етап » 1 от 2