Автор: gigik, дата 03.01.2013

Гьокчеада

Гьокчеада

11 Август 2012 - 16 Август 2012

Вятър, море, вълни, пясък, тишина ...

Статистика
  • Видян: (11850)
    Етапи: (2)
    Снимки: (12)
    Обекти: (0)

Гьокчеада » Етапи

1

първи етап » Ешелек, островът, къщата на бабата

11 Август 2012 - 16 Август 2012, Турция
Лятото беше към края си, аз още не бях стигнала до морето. Не ми се и мислеше за излежаване на претъпкан и шумен плаж, още по-малко за ядене и пиене в затворен хотелски “all inclusive” комплекс. Тогава неочаквано един приятел ми каза, че се организира кайт-сърф курс на Гьокчеада. За острова бях чула и преди, бях си го поставила в местата, които искам да посетя, но за кайт курс си мислех, че съм попреминала средно-статистическата възраст, която се смята за подходяща за такива приключения . Тръгнах с нагласата по-скоро да разгледам острова и да бъда на диво място с непознати. Пътувахме през нощта с буса на Косьо (организатора на пътуването). Рано сутринта бяхме на Кабатепе, откъдето тръгваше ферибота за Острова (така наричат сърфистите Гьокчеада). Обожавам миризмата на влажен, топъл морски въздух. Повечето използват пътуването с ферибот да подремнат след дългата безсъна нощ, но ако си за първи път се наслаждаваш на морските пръски и трудноразличаващия се в далечината остров. Приближавайки до него, добре се вижда и съседния гръцки остров Самотраки.
Настанихме се в Ешелек, в къщата на Мейде - селската кръчмарка. Всичко е много далеч от лукса (за радост), има само най-нужното - топла вода и кухничка, където вечер си приготвяхме нещо за хапване. От магазинчето на Мейде (или бабата, както повечето я наричат) може да се купи вкусен хляб, както и злогледи, но много вкусни плодове и зеленчуци. Бабата е стара изселничка от България, поназнайва български и много се радва на българи. Удоволствие е сутрин като станеш да слезеш при нея и да изпиеш чаша турско кафе. Вечер пред магазина е пълно с дядовци, пиещи чай. Ракията е забранена от религията.
Спотът, където се кара кайт-сърф е на около километър от селцето. Не нацелихме най-подходящия вятър за начинаещи, но програмата беше пълна. Косьо ни разведе из целия остров, из всички плажове и селца. Чувстваш се, сякаш си се върнал 100 години назад, по времето на нашите баби и дядовци. Всичко е бавно и спокойно. В едно от селата на острова, Сиринкьой има много български изселници.
2

втори етап » кайт-сърф

16 Август 2012, Турция
Като гледаш как се носят по вълните кайтистите и си мислиш, че взимаш хвърчилото и започваш, но се оказа не точно така. Трябва да се справиш първо с вятъра, после и с вълните, а те са огромна сила. Едно грешно движение може да ти довлече недотам приятни емоции. За 10-на дни се научавало...Благородно завиждах на реещите се по вълните, носени от вятъра момичета и момчета.
Четирите дни излетяха наистина неусетно. Програмата на връщане включва пазар в Кешан. Как може да се прибере човек от Турция, без да почерпи с баклава.
Веднъж опитал този тип почивка, повече не си и помисляш за море, свързано с чадъри, шезлонги и кръчми. Затова и като разбрах за следващото тръгване към Острова, изобщо не се замислих, а стегнах раницата и тръгнах 
« предишен етап следващ етап » 1 от 2