Автор: Ilina, дата 16.07.2013

Пътешествие в ЮЗ Германия и Страсбург

Пътешествие в ЮЗ Германия и Страсбург

Красотата на градовете, в иначе индустриалната ЮЗ Германия и малка забежка във Франция

Статистика
  • Видян: (8241)
    Етапи: (4)
    Снимки: (18)
    Обекти: (0)

Пътешествие в ЮЗ Германия и Страсбург » Етапи

1

първи етап » Карлсруе

Германия
Отдавна мои добри приятели ме канят на гости в Германия.Те живеят в един изключително приятен квартал на градчето Рюлцхайм,в близост до Карлсруе.Веднага се настроих на туристическа вълна и ги разпитах какво мога да разгледам наоколо.Бързо отпаднаха градовете на разстояние над 100км ,тъй като базата ми беше техният гостоприемен дом!
Първият град в списъка беше Карлсруе ,където посетих зоопарка и околностите на двореца.До 1918г той е столица на Великото херцогство Баден. Историята на този град е тясно свързана с един от неговите управници-Карл Вилхелм,маркграф(странна титла!) на Баден.През 1715г ,той предлага изключително оригинален план на града с форма на ветрило,затова го наричат още "ветрилен град".В центъра се намира неговият бароков дворец(сн.3-6),от фасадата на който радиално тръгват деветте основни улици на града. За любителите на лингвистиката още една подробност,в превод името на града означава "Покоят на Карл"-и това, ако не е признание за тази личност ! Замъкът днес е дом на Бадишес Ландесмузеум,но мен ме впечатли огромният парк около него,напълно достъпен за народа ,където се карат колела, зад сградата се играе футбол и каквото друго ви хрумне и дори има влакче за най-мързеливите ,което се движи по релси в тревата.
Зоопаркът (сн.1-3)е изключително приятно място за разходка и почивка ,тъй като е направен на територията на градски парк и включва няколко невероятно красиви цветни градини .Японската градина направо ме зашемети и ми се искаше да позирам на всеки метър.Увериха ме,че след като затворят животните, достъпът до парка е напълно свободен. Атракциите ,които изпълняват различните животни, също правят престоя много приятен.Например слоновете имат цяла програма,храненето на пингвините ,тюлените и дори хищниците е превърнато в шоу в определени часове. Уверявам ви,че и големи и малки еднакво им се радваха. Има езеро с лодки,които се движат сами ,по някакъв механизъм и дори няма нужда да гребете и да се потите ! До езерото има автомат с храна за големите риби в него и десетки от тях се събират и отварят големите си усти ,за да похапнат.
2

втори етап » ШпаЙер-малък град с големи забележителности

Германия
Шпайер е град разположен на западния бряг на река Рейн във федералната провинция Рейнланд-Пфалц(Малко ми се връзва езика ,докато го разчета!).В пътеводителите е влязъл,заради старинната си катедрала (сн.2-3),която е най-голямата запазена църква в света,построена в епохата на романското изкуство.Строежът, на така наречената още Императорска катедрала ,е започнат през 1030г и тя се извисява с 4-те си кули и 2 -та си купола над прекрасния градски парк. В залата и, виси царска корона.В древността градът е бил столица на Свещената римска империя.
Друг интересен обект в Шпайер е Музеят на техниката.
Покритата част на музея е разположена на площ около 30 ,000м2 , в преустроена промишлена сграда.Там са изложени стари локомотиви,над 300 стари коли,над 200 мотоциклета,50 състезателни коли, 30 американски коли на известни личности,военна изложба. Експонатите на открито ,като например единствените създадени някога свръхзвукови пътнически самолети Еър Франс Конкорд и Туполев Ту -144, са издигнати на платформи над земята ,които имитират истински полет.Още интересни експонати са включени в космическата серия – совалката Буран от Русия,космическа капсула,космически кораб Восток,има и подводница.
3

трети етап »

Германия
Да се върнем отново в областта Баден-Вюртемберг и да разгледаме един старинен и изключително красив град – Хайделберг. Изобщо не си го представях , само знаех,че е стар университетски град и ,че в близост до него са открити кости от древен човек. Бях очарована от красивото разположение на града по бреговете на река Некар,преди тя да се влее в Рейн,от старите сгради, изградени от червен пясъчник , от свежата атмосфера и от хубавите сладкиши.
Замъкът в руини ,разположен над града , веднага предизвиква любопитството и фантазията на туриста.Курфюрст Фридрих V е искал да впечатли с него годеницата си Елизабет Стюарт,дъщеря на английския крал Джеймс I.По време на тридесетгодишната война ,французите опустошават града и замъка. Непременно посетете замъка,тъй като от неговата тераса се открива една от най-впечатляващите гледки към града. В билета ви е включено въжено влакче,което ви качва до замъка,посещение на Германския музей на фармацията,който се помещава в северното крило на сградата и винарната ,с огромното винено буре - Гросес Фас,с вместимост 222 000 литра.Закупува се от долната станция на фуникуьора Бергбан на Корнмаркт,срещу Кметството.
В заключение само ще кажа , че Хайделберг е бил любимо място на поетите романтици от 18ти век и се надявам и вие да почувствате неговото очарование!
4

четвърти етап » Баден-баден-един мит

Германия
Отделих си един следобед ,за да разгледам този известен курорт ,който се оказа ,че не е "моят" град.Оказа се просто един град със спа-хотели ,скъпи магазини и кафенета ,който не се отличава почти с нищо от много други подобни центрове.Разположен е амфитеатрално и след дълго катерене установих ,че гледката от горе не е толкова добра ,а разположения в близост Нов замък ,сега е хотел ,до който няма достъп.
В центъра на града има руини от римско време,каквито си имаме и в центъра на София.Естествено още в древността хората са оценили предимството на минералната вода и са се заселили в района.
Има и малък парк ,покрай рекичка ,по брега на която са разпорожени градините на скъпи хотели.Както казва един мой приятел :"Покажи ми поне една забележителност,която да ми хареса!".E ,няма такава забележителност!
« предишен етап следващ етап » 1 от 4