Автор: Minus, дата 03.03.2015

Ирландия - Cliffs of Moher и 10°27'16"W западн

Ирландия - Cliffs of Moher и 10°27'16"W западн

Cliffs of Moher или скалите на Мохер, са едно от най-дръзките деяния на природата в иначе нежния ирландски пейзаж. Издигат се до 214м. височина и се простират на 8км. по Атлантическия бряг

Статистика
  • Видян: (3279)
    Етапи: (2)
    Снимки: (8)
    Обекти: (0)

Ирландия - Cliffs of Moher и 10°27'16"W западн » Етапи

1

първи етап » Cliffs of Moher

Ирландия
Cliffs of Moher или скалите на Мохер, са едно от най-дръзките деяния на природата в иначе нежния ирландски пейзаж. Издигат се до 214м. височина и се простират на 8км. по Атлантическия бряг на графство Clare, в западната част на Ирландия.
Да се стои на върха на скалите е доста страховито преживяване. Шума от рева на вълните, воят на вятъра и валящият хоризонтално дъжд придават на пейзажа “вълнуваща” атмосфера. От нос Hags на юг, където скалите са високи по120м., те постепенно достигат най-високата си точка на север. Мястото е отбелязано с кулата O’Brien.
Построена е от местен земевладелец и член на парламента сър O’Brien през 1835г., като наблюдателница. Гледките са удивителни. В ясен ден на север, далечните конусовидни върхове на 12-те игли на Connemara, Aran Islands и Galway Bay. На юг самотния фар на нос Loop, полуостров Dingle и островите Blasket.
Да, гледките са удивителни, а какви ли са били за онези неизброими представители на хомо сапиенс, заради които е издигната тази плоча?
2

втори етап » 10°27'36" западна ширина

Ирландия
Изгледа към островите Blasket на полуостров Dingle и пристана на Dunquin са и най-западната "разумна" точка за достигане с кемпер на европейският континент.
Координатите са 52°07'31"N, 10°27'36".
И пазителят Исус на кръста (Cross at Slea Head) за всички, които са в океана и бих добавил и за тези, които са на дивият ирландски атлантически път (Ireland Wild Atlantic Way).
« предишен етап следващ етап » 1 от 2